
Boligmarkedet går fri af turbulens på aktiemarkedet – indtil videre
Mange har fået taget toppen af deres opsparing under den seneste uges kursfald. Men det har i sig selv ikke væsentlig betydning for boligamrkedet, lyder det fra Nordeas boligøkonom. Det bliver først rigtigt galt, hvis vækst og beskæftige falder
Af Sten Thorup Kristensen
Det er ikke sandt, når Donald Trump og hans ministre og rådgivere affejer uroen på aktiemarkedet som ”korrektioner” og ”tilpasninger”.
De bratte kursfald på aktiemarkedet afspejler, at aktieanalytikere over hele verden sidder med ét øje på nyhedsmedier og et andet på deres regneark, mens de prøver at beregne, hvor store værditab på konkrete aktiver de tårnhøje amerikanske toldsatser – og mulige gensvar fra de lande, der bliver ramt – vil medføre.
Værditabene er meget konkrete. Volkswagen og de andre europæiske bilproducenter bliver mindre værd, når de i praksis bliver afskåret fra verdens største økonomi. Novo Nordisk bliver mindre værd med udsigten til en krise, der vil betyde, at færre har råd til dets medicin mod fedme.
Solidt arbejdsmarked
Med alle disse værditab kunne man godt tro, at det også ville gå ud over det danske boligmarked. I første omgang på grund af en simpel sammenhæng:
Aktiekursfaldene udhuler værdien af opsparinger og efterlader mindre til udbetalingen på en ejerbolig, eller til en andelsbolig.
Men sådan er det ikke, beroliger Lise Nytoft Bergmann, boligøkonom i Nordea.
For de meget dyre liebhaverboliger kan aktiekursfald have en umiddelbar effekt. Men for almindelige ejerlejligheder skal der mere til, vurderer hun.
- Det er klart, at hvis det accellererer, og man står i en økonomisk recession, der har betydning for arbejdsmarkedet, vil det være en anden situation. Men på nuværende tidspunkt tror vi ikke, at det vil have næveværdig betydning for boligmarkedet, siger Lise Nytoft Bermann, og fortsætter:
- Det danske arbejdsmarked er stadigvæk solidt, og renterne har ikke ændret sig ret meget. Så når man ser på førstegangskøberne, som i høj grad er dem, der bestemmer priserne på boligmarkedet, er deres situation ikke nævneværdigt anderledes (end før tabene på aktiemarkedet, red.).
To muligheder herfra
Det er dog ikke nødvendigvis sådan, at den hellige gral også er velforvaret på længere sigt. Aktiekursfaldene kan være en forløber for noget, som vil påvirke vækst, beskæfigelse og renter i en retning, der vil gøre ondt på boligmarkedet.
Fremadrettet kan udviklingen følge to forskellige spor, siger Lise Nytoft Bergmann:
- Aktiekursfaldene er udtryk for en bekymring for recession, og kommer den, bliver boligmarkedet også påvirket. Men er der tale om en midlertidig korrektion på aktiemarkedet, har man historisk set, at man vil have genvundet det tabte inden for et års tid.
- Så alt afhænger af, hvor vi skal hen herfra – om det er et fænomen, der er isoleret til aktiemarkedet, eller om det sætte sig med større og mere alvorlige følger i realøkonomien.
Uanset om det er det ene eller det andet spor, vi kommer til at følge, hjælper det, at boligmarkedet kommer fra et godt sted.
- Det hører med til billedet, at boligmarkedet for øjeblikket er så robust. Der bliver solgt rigtigt meget. Så vi kan godt tåle en periode, hvor aktiviteten går ned, uden at vi risikerer prisfald. Der er noget bremselænge på boligmarkedet, fordi det har været stærkt de seneste år, siger Lise Nytoft Bergmann.
Flere fremvisninger
Henrik Hauthorn Jensen, boligmarkedsanalytiker i mæglerkæden Home, vil ikke blive overrasket over, hvis nogle potentielle købere lige nu holder på hestene.
- Usikkerhed er aldrig godt for køb og salg af bolig, da det typisk kan få nogle til at afvente og se tiden an, udtaler han i en ”boligbrief” for marts, som Home har udgivet sammen med Danske Bank.
Men samme markedsbrief illustrerer markedets robusthed. Antallet af solgte ejerlejligheder var i marts hele 63,5% større end i marts sidste år.
Dette skyldes dog bl.a., at salget for et år siden endnu ikke rigtigt var kommet i gang, efter at de nye boligskatter var trådt i kraft nogle måneder forinden.
Men der er mere i det, for også antallet af fremvisninger har pil opad. I marts var der 16% flere fremvisninger af ejerlejligheder end i samme måned sidste år.
Det lover ifølge Home umiddelbart godt for boligsalget de kommende måneder, da der typisk går et par måneder, fra køberne er på fremvisning, til de køber en bolig.
sten@odsgard.dk