Danskerne vil have mere genbrug i boligen Undersøgelsen er foretaget af Swedoor i samarbejde med databureauet Bilendi i april 2023, hvor der er indsamlet data fra 1000 nationalt repræsentative respondenter, som bor i ejer- eller andelsbolig.

Danskerne vil have mere genbrug i boligen

Virksomheder bør i højere grad prioritere genanvendelse af materialer i kampen om at mindske CO2-udledningen i byggebranchen, mener en tredjedel af danske boligejere

I de seneste år har der været et stigende fokus på byggebranchen som en af de store klimasyndere, og derfor stiller danskerne større krav til, at byggevirksomheder bør prioritere ressourceoptimering og genanvendelse af materialer.

Det viser en repræsentativ undersøgelse foretaget af dørproducenten Swedoor i samarbejde med dataindsamlingsbureauet Bilendi med mere end 1000 besvarelser fra danske boligejere.

I undersøgelsen fremgår det blandt andet, at 32 % af respondenterne har angivet genbrugs- og vedvarende materialer som det vigtigste område for virksomheder at prioritere i arbejdet med at nedbringe CO2-udledningen.

Samtidig peger 30 % på, at reduktion af affald fra produktionen er det næst vigtigste fokuspunkt:

- Vi kan se, at mere end en tredjedel i undersøgelsen forventer, at virksomheder inden for byggeindustrien fokuserer på at genbruge og genanvende materialer for at fremme bæredygtighed og ressourceeffektivitet.

- Det er i den grad med til at underbygge nødvendigheden af, at man som byggevirksomhed bør inkorporere grønnere praksisser i driften for at imødekomme samfundets stigende krav om ansvarlig ressourceforvaltning, siger Hauke Thiessen, der er salgsdirektør hos Swedoor i Danmark.

Det stigende fokus på en CO2-reduceret produktion har været medvirkende til, at man hos Swedoor i fremtiden vil lade genanvendelse af materialer fylde mere.

Derfor har dørproducenten igangsat flere initiativer, der på sigt skal være med til at sikre, at færre døre bliver smidt ud:

- Hos Swedoor har vi på nuværende tidspunkt gang i flere forskellige projekter, der skal være medvirkende til at reducere vores samlede C02-aftryk. Et af dem omhandler, at vi tester muligheden for at genanvende brugte døre, fortæller Hauke Thiessen.

Stigende efterspørgsel på brugte døre
Den Blå Avis, som er Danmarks største formidler af køb og salg mellem private, oplever ligeledes, at der er et stigende fokus på genbrugsmaterialer.

Udviklingen afspejler sig blandt andet i antallet af annoncer på Den Blå Avis, hvor brugte døre bliver efterspurgt blandt danskerne:

- Vi oplever, at danskerne er glade for at købe og sælge brugte døre, hvilket formentlig skyldes, at man ønsker at forlænge levetiden af dørene i de tilfælde, hvor det er muligt.

- Derudover er der som regel kræset mere om gamle døre, hvis man sammenligner med de lette døre, der oftest anvendes i nybyg. Med brugte døre får man samtidig også mulighed for at indrette ældre boliger med respekt for den tid, hvor huset oprindeligt er opført, fortæller Julie Schoen, der er presseansvarlig for Den Blå Avis.

Hos Swedoor håber man på at kunne udvide virksomhedens genanvendelsesprojekt til private forbrugere på sigt, så man kan imødekomme den stigende efterspørgsel på brugte døre:

- Vi håber naturligvis på at kunne genanvende døre som et permanent tiltag fremadrettet, så vi på sigt kan imødekomme den stigende interesse, der er fra den almene dansker.

- Mange af de brugte døre indeholder nemlig gode materialer og har derved mange år i sig endnu, hvilket er medvirkende til, at et projekt som dette er helt oplagt, når det handler om at øge genanvendelsen af materialer, siger Hauke Thiessen.

-dc

12/7 2024
  • Undersøgelse: Mange kommer til kort ved småreparationer i boligen

    Undersøgelse: Mange kommer til kort ved småreparationer i boligen

    ejendommen ›Viceværter og håndværkere er i høj kurs, for de færreste mener, at de selv er i stand til at løse praktiske opgaver med vedligehold af boligen, viser en undersøgelse. F.eks. er det kun omkring halvdelen, der kan male og tapetsere – det præcise tal afhænger af, om man spørger folk selv eller deres partnere
  • Gammelt hospital i Herning bliver til nye almene boliger

    Gammelt hospital i Herning bliver til nye almene boliger

    almene-boliger ›Lejerbo sætter gang i ombygningen af hospitalsstuer til boliger – primært til unge, der også får glæde af studielokaler i det tidligere hospitals kælder
  • Almene boliger i Aalborg skal renoveres for en halv mia. kr.

    Almene boliger i Aalborg skal renoveres for en halv mia. kr.

    almene-boliger ›To afdelinger i Himmerlands Boligforening har besluttet sig til at få det hele overstået på én gang – renovering og modernisering inde og ude, omdannelse af ungdomsboliger til almindelige boliger og udskiftning af fjernvarme og kloak
  • Trægulve har overtaget gulvtæppernes status i hjemmene

    Trægulve har overtaget gulvtæppernes status i hjemmene

    ejendommen ›Engang var det næsten en selvfølge, at der var væg til væg-tæpper i boligens vigtigste rum. Men det bliver mindre og mindre normalt. I stedet er det trægulve, der er in, og dette skift i mode og præferencer er også tydeligt på netværksdagen
  • Legionella florerer, men boligforeninger kan gøre noget ved det

    Legionella florerer, men boligforeninger kan gøre noget ved det

    ejendommen ›Den frygtede bakterie kan ikke bare give legionærsyge, men også Pontiac-feber, som er meget mere udbredt, men som de ramte ”kun” oplever som en influenza. Der er metoder til at slippe af med legionella, men det er ikke nok at skrue op for varmen
  • For tør luft er særdeles udbredt i nyt byggeri

    For tør luft er særdeles udbredt i nyt byggeri

    ejendommen ›Tør luft i en bolig kan give hovedpine og andre gener for beboerne, foruden at der kan opstå skader på træværk. I hvert fald om sommeren er udluftning et simpelt modtræk, men det er også en god ide at anskaffe sig planter eller at tørre tøj i stuen
  • Advokater: Ulovlige el-installationer er et udbredt problem i mange andelsboliger

    Advokater: Ulovlige el-installationer er et udbredt problem i mange andelsboliger

    ejendommen ›Antallet af tvister ved salg af andelsboliger er støt stigende, oplever Danske Boligadvokater. Ofte ligger problemet i, at enten foreningerne eller medlemmerne har været lidt for hurtige til at håndtere el-installationer ved reparationer eller ombygninger
  • Regn på rekordniveau gør det ekstra vigtigt at huske at rense tagrender og sandfang

    Regn på rekordniveau gør det ekstra vigtigt at huske at rense tagrender og sandfang

    ejendommen ›Mange boligejere sløser med at tjekke, at tagrenden fungerer som den skal, viser en undersøgelse. Det samme gælder formentligt i andels- og ejerforeninger, men her er det faktisk vigtigtigere at tjekke den brønd, som nedløbsrøret fører hen til