Advokater: Ulovlige el-installationer er et udbredt problem i mange andelsboliger

Advokater: Ulovlige el-installationer er et udbredt problem i mange andelsboliger

Antallet af tvister ved salg af andelsboliger er støt stigende, oplever Danske Boligadvokater. Ofte ligger problemet i, at enten foreningerne eller medlemmerne har været lidt for hurtige til at håndtere el-installationer ved reparationer eller ombygninger

Der er nok at tænke over, når man erhverver en ny bolig. Bl.a. om alt i boligen er, som man er blevet lovet, at det er. Og dét kniber det i stigende omfang med, oplyser Danske Boligadvokater i en pressemeddelelse.

- Elinstallationer er særligt udfordrende, fordi store dele af installationerne er skjulte, så man kan ikke nødvendigvis konstatere fejl og mangler ved første øjekast. Der er desuden mange andelsboliger, som er beliggende i ældre ejendomme, og det bærer elinstallationerne i nogle tilfælde præg af, siger Niels Erlandsen.

Han og kollegaerne i Danske Boligadvokater støder jævnligt på sager, der vedrører andelsboliger, og ét af de emner, der går igen, er ulovlig el.

- Antallet af tvister har været stigende, og det kan det skyldes, at priserne på boliger er steget, og derfor får konstateringen af fejl eller mangler større betydning for parterne. De føler derfor et større behov for at få årøvet en eventuel sag ved domstolene, siger organisationens formand Niels Erlandsen.

Potentiel brandrisiko

Han mener, at købere gør klogt i at bede om et se en el-tjekrapport. Ikke alle, men mange andelsboligforeninger kræver det, men forefindes den ikke, kan man som køber efterspørge den.

- Vi ser mange tilfælde af beboere, som selv har været i gang med renovering eller fået en håndværker-ven til det. Dertil kan det ske, at en beboer i forbindelse med fraflytning får rykket noget løst, og elinstallationer er ikke helt ufarlige. Løse eller afisolerede installationer giver elektrisk stød, og samlinger kan gnistre, og så er der en potentiel brandrisiko, understreger Niels Erlandsen.

Har man allerede købt en andelsbolig og efterfølgende konstateret fejl ved elinstallationer, gælder det om at reagere ved hurtigst muligt at rette henvendelse til sælger og informere foreningens bestyrelse og administrator.

- Det mest optimale er naturligvis at konstatere fejl og mangler inden prisen fastsættes og handlen gennemføres – eller inden administrator frigiver hele købesummen 14 efter overtagelsen. Kommer man ud over det tidsrum, kan man også rette krav til sælger og opnå en reduktion i prisen, eller kræve at fejl eller mangler ved installationen udbedres.

- Det forudsætter dog, at sælger har et ansvarsgrundlag, og bevisbyrden kan være svært at løfte, lige så vel som man skal tage højde for installationernes alder. Hvis installationer var lovlige, da de blev udført, betegnes de ikke nødvendigvis som en mangel i en andelsbolig, påpeger Niels Erlandsen.

-stk

 

25/9 2024