Regn på rekordniveau gør det ekstra vigtigt at huske at rense tagrender og sandfang
Mange boligejere sløser med at tjekke, at tagrenden fungerer som den skal, viser en undersøgelse. Det samme gælder formentligt i andels- og ejerforeninger, men her er det faktisk vigtigtigere at tjekke den brønd, som nedløbsrøret fører hen til
Af Sten Thorup Kristensen
Omring hver tredje husejer sløser med at rense tagrender, viser en undersøgelse, som Yougov har lavet for forsikringsselskabet Gjensidige og energiselskabet NRGi: De renser tagrenden hvert andet år eller sjældnere, hvor NRGi anbefaler, at man gør det flere gange om året.
I ejer- og andelsforeninger har man den fordel, at der er flere til at minde hinanden om denne kedelige pligtopgave. Men det trækker i den anden retning, at man ikke bare kan stille sig op på en trappestige og se, hvad der sker i tagrenden. Opgaven er også lidt anderledes, og måske ikke helt så intuitiv, hvis det er en etageejendom, det handler om.
Men uanset ejerform og antal etager er det en vigtig opgave, og den bliver kun vigtigere af de stigende nedsbørsmængder. 2024 er et ekstremt år i den henseende, men tendensen til øgede mængder nedbør står klar over mange år. Det giver større risiko for skader på ejendommene, hvis man ikke sørger for, at regnvandet bliver ledt væk.
Soklen kan beskadiges
- Det er vigtigt at sikre, at tagrenderne er fri for blade og skidt, men også at tjekke både nedløbsrørene og nedløbsbrønden. Og hvis du har en sandfangsbrønd, er det vigtigt, at den ikke er tilstoppet.
- Ekstremt vejr kan nemt forværre små problemer, så det er en god idé at være på forkant med tingene, inden de eventuelt udvikler sig, siger Bo Halm Andersen, byggesagkyndig og energikonsulent hos NRGi.
Han oplyser, at der for eksempel er ydervægge, sokkel og kælder, der kan blive skadet af fugt. Tagrenden kan også selv blive skadet, hvis der står vand i den, når der kommer frost.
- Med det voldsomme vejr, vi har oplevet de seneste år, er vedligeholdelsen af tagrenderne blevet endnu vigtigere for at forebygge dyre reparationer og ubehagelige overraskelser, " siger Bo Halm Andersen.
Som enhver, der har renset en tagrende, ved, er det i høj grad løvfald, der kan skabe forstoppelser. Her er etageejendomme mindre såbare, fordi de er højere end de fleste trækroner.
Men blade kan også blæse opad, og hertil kommer at f.eks. pinde fra nytårsraketter, alskens snavs og sand kan ende i tagrenderne i byejendomme, der rækker tre, fire eller fem etager op.
Tjek sandfangsbrønden
Der er firmaer, der har specialiseret sig i at rense tagrender i højden. Det foregår med en støvsuger, der kan betjenes fra gadeplan, så man ikke behøver at bruge lift eller at sætte stilladser op. Med et kamera kan operatøren sikre sig, at det bliver gjort ordentligt, og han kan samtidig dokumentere dette over for kunden.
Ifølge Bo Halm Andersen kan man dog godt skære en del ned på frekvensen af tagerenderensningen på etageejendomme, i forhold til det, der bliver anbefalet for enfamiliehuse – i hvert fald hvis der ikke er mange træer i nærheden.
Til gengæld er det ekstra vigtigt, at man holder øje med den såkaldte sandfangsbrønd, som nedløbsrøret ender i. Det mener han, at man for en sikkerheds skyld skal gøre en gang om året, hvis man bestyrer en etageejendom.
- Det er vigtigt at få dem renset sandfangsbrønde op. Ellers bliver de fyldt, og så kommer der overløb, hvor vandet flyder ud på fortorvet, og i værste fald ind mod soklen, siger Bo Halm Andersen.
Som en nem ting anbefaler han, at man en gang imellem, når det regner, tjekker, at der kommer vand ud af nedløbsrøret. Hvis ikke, er der en prop et eller andet sted. Denne simple test er både nem og gratis.