Legionella florerer, men boligforeninger kan gøre noget ved detStatens Serum Institut følger nøje tilfælde af legionærsyge, og en boligforening kan få myndighedspåbud om stoppe en smittekilde. PR-foto

Legionella florerer, men boligforeninger kan gøre noget ved det

Den frygtede bakterie kan ikke bare give legionærsyge, men også Pontiac-feber, som er meget mere udbredt, men som de ramte ”kun” oplever som en influenza. Der er metoder til at slippe af med legionella, men det er ikke nok at skrue op for varmen

Af Sten Thorup Kristensen

Efter årene med corona har de fleste af os vænnet os til at tage aktiv stilling til, om vi vil vaccineres – ikke bare mod corona, men også mod influenza.

Men der er nogle sygdomme, der måske er lidt oversete i den sammenhæng. Det er dem, som er fremkaldt af legionella-bakterier.

Faktisk, hvis man har ladet sig vaccinere mod influenza, men man føler, man får sygdommen alligevel, er det muligt, at det i stedet er legionalla, der er synderen, og at man har fået Pontiac-feber. Den giver influenza-lignende symptomer, som feber, brystsmerter og besværet åndedræt.

Pontiac-feber går ifølge Statens Serum Institut over igen af sig selv efter en uges tid. Man ved ikke, hvor mange, der bliver ramt af dem, men man skønner, at den er langt mere udbredt end den mere frygtede sygdom, som legionella også er ansvarlig for: Legionærsyge.

Overvåges nøje

Legionærsyge er en lungebetændelse, der særligt rammer ældre og mænd. Fordi den er så farlig, holder myndighederne nøje øje med nye tilfælde, og man forsøger at opspore, hvor bakterien kommer fra.

Som noget af det første vil man undersøge varmtvandsforsyningen i patientens bolig. Legionella trives i lunkent vand på temperaturer mellem 20 og 50 grader. Bakterierne kommer med i vanddampen, og indånder man dem, er man i risikogruppen.

Ligger patientens bolig i en boligforening, kan denne få et påbud om at gøre noget. Og på den måde kommer firmaet Aquatex, som deltager i Byens Boligforeningers netværksdag den 20. november, i kontakt med mange af disse foreninger.

Aquatex har siden 2001 håndteret problemer med dårlig vandkvalitet og tilstoppede rør.

Ikke én smart løsning

Det er nok almindelig kendt, at legionella trives i det halvvarme vand, og mange vil som det første skrue op for temperaturen. Det er også rigtigt at gøre, men det er langt fra nok, siger Kim Jessen, projektchef i Aquatex.

- Når man skruer temperaturen op til over 50 grader, slår man bakterierne i vandet ihjel, men de trives stadig i biofilmen i rørene, da varmen ikke når ind i biofilmen, siger han. 

- Vores budskab er, at der ikke er én smart løsning, der kan stå alene, når det gælder om at bekæmpe risikoen for legionella, og heller ikke hvis der allerede er opstået legionella. Man er nødt til at gå virkelig systematisk til værks, fortsætter Kim Jessen.

Der bliver ifølge Statens Serum Institut registreret mellem 270 og 300 tilfælde af legionærsyge om året. Det er mere end en fordobling i forhold til for blot ti år siden. Man har set noget tilsvarende i udlandet.

Heldigvis skyldes det dog ikke nødvendigvis, at sygdommen er mere almindelig i dag. Det kan også skyldes, at man registrerer flere af de tilfælde, der er, fordi der er kommet et øget fokus på legionella.

På Netværksdag for Byens Boligforeninger kan du opleve indlæg om at bekæmpe Legionella og jeres drikkevandsinstallationer ved Leon Buhl fra Teknologisk Institut. Det er gratis at deltage og er den 20. november i Hvidovre. Læs mere her...

sten@odsgard.dk

 

17/10 2024