
Stor kloak-renovering i Tårnby viser værdien af godt samarbejde ved renoveringsarbejder
Renoveringsarbejder i boligejendomme kan være komplekse, og de kræver, at specielt den udførende part holder planen og vinder boligforeningens tillid. Netop det skete over al måde ved kloakrenoveringen i det store, almene boligkompleks Allégården
21.845 skader – mere end to pr. meter – blev der fundet, da boligkomplekset Allégården i 2021 fik foretaget en tv-inspektion af sit kloaksystem.
Umiddelbart var der lagt op til et mareridt af et renoveringsprojekt, hvor de over tusind beboere i de 38 ejendomme måtte leve med gener, og hvor der var risiko for overskridelser af budgetter og tidsrammer.
Men i dag er der sat punktum for arbejdet, og alle parter – bygherre, udførende og rådgivere – udtrykker i en pressemeddelelse stor tilfredshed med forløbet. Bl.a. er arbejdet afsluttet et år før tid.
Baggrunden for det sidste var, at boligforeningen Tårnbyhuse i kontrakten havde sikret sig, at entreprenøren, Aarsleff Rørteknik, højest måtte arbejde på tre ejendomme ad gangen. Dette fordi man fra tidligere renoveringsarbejder har gjort sig den erfaring, at en entreprenør kan miste overblikket.
Klausul ophævet undervejs
- Men meget hurtigt, da vi havde set arbejderne i gang, kunne vi ophæve klausulen og grave løs, mens vejret var godt. Det har sparet utrolig meget tid på den lange bane, udtaler Peter Tirsvad Nielsen fra Tårnbyhuse.
- Man kan jo ikke klage, når samarbejdet gør, at opgaven bliver udført hurtigere end planen og til den aftalte pris. Vi fandt i fællesskab frem til nogle løsninger, der kunne optimere udførelsen – og det er endt med at være til alles fordel, supplerer Jacob Wibroe, konsulent hos rådgiveren Danakon.
En anden årsag til, at tidsbesparelsen har været så markant, er, at mange planlagte røropgravninger har kunnet udskiftes med strømpeforinger.
Det gælder flere tusinde meter rør – foruden sandfangsbrønde placeret meget uhensigtsmæssigt inde under boligejendommene. Her gav det særlig mening at fore frem for at grave op, forklarer regionschef ved Aarsleff Rørteknik Henrik Tesgaard.
Justering i forhold til udbuddet
- Ved en strømpeforing skyder man et nyt rør gennem en eksisterende ledning eller brønd, og dermed forlænger man levetiden for den samlede løsning. Særligt sandfangsbrøndene var blevet meget dyre at grave op.
- Men selv om foringen ikke var en del af udbuddet, var vi, takket være den gensidige tillid, ikke nervøse for at præsentere nye løsninger for bygherren – heller ikke dyrere løsninger, siger han og understreger, at Aarsleff Rørteknik hele tiden arbejder med at styrke dialogen.
- Humlen er, at vi skal blive bedre til at informere bygherrer og rådgivere om, hvor mange muligheder vi har for at strømpefore frem for at grave op – for området udvikler sig løbende, slutter Henrik Tesgaard.
sten@odsgard.dk