
Støj er skidt – nabostøj er det (næst-)værste, der findes
Støj i eller nær boligen går hårdt ud over den oplevede livskvalitet. Det er dokumenteret i en ny undersøgelse. Men det er langt fra ligegyldigt, hvilken form for støj, der er tale om. Kun støj fra vindmøller opleves som værre end støj fra naboer
Af Sten Thorup Kristensen
Det er en velkendt frustration i en boligejendom, når en af naboerne larmer, fx ved at spille høj musik, tale højt i telefon eller holde selskaber til langt ud på natten. Men en ny undersøgelse, dokumenterer, hvor slemt det.
Støj er helt overordnet en af de faktorer, der går mest ud over trivslen i en bolig. Men af alle de former for støj, man kan være udsat for en i by, er nabostøj den værste, finder Henrik Mahncke og Meik Wiking i deres nye bog om livskvalitet og det byggede miljø (Byens Boligforeninger har tidligere omtalt den her).
De to forfattere sætter tal på sammenhængen: Dem, som slet ikke oplever støj i boligen, oplever en livskvalitet på gennemsnitligt 7,66, angivet på en skala fra 1 til 10. Oplever de nabostøj, angiver de kun livskvaliteten til 6,65.
Almindelig gadestøj og støj fra virksomheder sænker kun livskvaliteten til omkring 6,9. Måske lidt overraskende er støj fra trafik, fx biler eller tog, det, vi lever bedst med i boligerne. Det sænker kun den oplevede livskvalitet til 7,12.
Støj opleves forskelligt
Derimod er det ikke overraskende, at det er i de store byer, at flest oplever støj. Helt i toppen af listen ligger København og Ishøj. I begge kommuner oplever 14,5% støj i boligen.
Men at netop de to kommuner deler førstepladsen, viser også, at det ikke er så simpelt, at støjgenerne automatisk bliver værre, jo tættere man lever sammen. København har en næsten fem gange højere befolkningstæthed end Ishøj.
Selv om det tilsvarende er i landkommuner med relativt små byer, at færrest oplever nabostøj, er det heller ikke sådan, at alt her er godt:
- De negative effekter på livskvaliteten af nabostøj er langt større hos beboere i landejendomme og i rækkehuse end beboere i lejligheder. Måske skyldes det, at vi har forskellige forventninger og derfor også tolerancegrader i forhold til
nabostøj afhængig af boligform, hedder det i bogen.
På landet kan man også være udsat for den allermest generende støjkilde: Vindmøller. Dem, som kan høre vindmøllestøj fra deres bolig, oplever en livskvalitet på blot 5,8, på skalaen fra 1 til 10.
Andre plager
Men støj i boligen er trods alt ikke det, som trækker mest ned i livskvalitet. Det er i stedet dårlig luftkvalitet, efterfulgt af nogle relaterede plager: Skimmel og svamp samt træk og kulde.
Næstværste gruppe af plager handler om dagslys i boligen. Her ser det faktisk ud til, at for meget dagslys er lidt værre end for lidt af det.
Først derefter kommer støj, der omvendt opleves som værre for livskvaliteten end både det, at fremmede kan kigge ind i boligen, og at boligen er for varm.
sten@odsgard.dk