Nu bliver der stiftet ejerforeninger i stor stilEjendomsselskabet Heimstaden sælger for tiden 50-60 lejligheder om måneden som ejerlejligheder, oplyser investeringsdirektør Christian Fladeland. PR-foto

Nu bliver der stiftet ejerforeninger i stor stil

Lige nu er der en meget sjælden situation, hvor det ofte bedre kan betale sig for ejendomsselskaber at frasælge lejligheder i en ejendom stykvis som ejerboliger end at sælge hele ejendommen samlet. Der har sat gang i konverteringer til ejerboliger

Af Sten Thorup Kristensen

 

Man kan se det overalt i de store byer, og også i mange mellemstore byer: Der er bygget masser af nye boliger de seneste årtier, og især dét seneste årti.

Men langt det meste er bygget som lejeboliger. De såkaldte projektlejligheder, hvor lejligheder bliver opført som ejerboliger, har der været længere imellem. Det har betydet, at balancen mellem ejer- og lejeboliger har rykket sig.

Men det er ejendomsbranchen ved at lave om på nu. Mens mange ejendomsselskaber overvejer at sælge etageboliger som ejerlejligheder, så er nogle de helt store af dem allerede begyndt på det.

Til de sidste hører det svenske selskab Heimstaden, der alene i Danmark ejer ca. 21.000 boliger. Selskabet har sat 3000 af dem af til frasalg, og for øjeblikket bliver der 50-60 solgt om måneden på den måde. Det oplyste investeringsdirektør Christian Fladeland til Business Review torsdag.

Ingen raketvidenskab

Men det er altså også en overvejelse, man gør sig i mindre selskaber. Ifølge Mark Gibson, chefanalytiker i Realkredit Danmark, er det for tiden et stort samtaleemne – og med god grund:

I tiden efter at inflationen satte ind for tre år siden har priserne på ejerboligmarkedet udviklet sig langt bedre end priserne på det professionelle ejendomsmarked.

Så hvis man er professionelt ejendomsselskab, kan det være en bedre forretning at sælge lejlighederne styk for styk til private, der planlægger af bo i boligerne, end at sælge hele ejendommen til et andet ejendomsselskab.

De relativt højere priser på ejerboliger skyldes netop, at der er bygget så få af dem de senere år, samtidig med at folketallet er vokset. Boligformen er populær, men der er simpelthen ikke ejerboliger nok til alle, der gerne vil have en.

- Især i København har man forsømt at bygge tilstrækkeligt mange ejerboliger. De er blevet et knapt gode. Så er det ikke raketvidenskab at forstå, at der kommer nogle ekstreme priser, siger Mark Gibson.

De lejligheder, som alene Heimstaden sælger, svarer til, at der hver måned opstår et par nye, fulde ejerforeninger.

Samarbejde i nye foreninger

I praksis er det lidt anderledes, fordi ejerforeningen bliver stiftet, allerede når den første bolig bliver solgt. Derefter kan der gå en del år, før alle lejligheder er solgt, og indtil da skal det gamle ejendomsselskab og den nye ejerforening finde ud af at samarbejde.

Det kan skabe gnidninger, men generelt er det til at håndtere, sagde Christian Fladeland til Business Review:

- Det er klart, at der er en anden type af drift på det, når du skal være aktiv i en ejerforening med private ejere. Men så længe det er relativt nyopførte ejendomme, hvor du ikke har meget store vedligeholdelsesbehov, og der ikke er store investeringsbehov, så synes vi, det er ganske uproblematisk.

Det spændende er, hvor lang tid spændet mellem prisen på ejerboliger og hele boligudlejningsejendomme holder. Hvis det stadig findes til foråret, hvor der traditionelt er højsæson på ejerboligmarkedet, kan der til den tid sat rigtigt mange lejeboliger til salg som ejerlejligheder.

Og når et ejendomsselskab først er begyndt at gå den vej, kan det ikke bare lige slå bak igen, selv om priserne måtte udvikle sig anderledes. Er man først begyndt at sælge lejlighederne i en ejendom, er man næsten nødt til at blive ved, indtil sidste lejlighed er solgt.

sten@odsgard.dk

17/11 2024