Det regner mere og mere – men der kommer ikke flere vandskaderKilde: Forsikring & Pension

Det regner mere og mere – men der kommer ikke flere vandskader

Nedbørsmængderne er klart stigende og har de to seneste år ligget på rekordniveau. Men ejere af ejendomme er samtidig blevet mere påpasselige, så trenden i antallet af anmeldte vandskader som følge af skybrud har over de seneste årtier faktisk været faldende. Alligevel har forsikringspræmierne pil opad

Af Sten Thorup Kristensen

- Din husforsikring kan stige på grund af mange skybrud.

Sådan skrev Videncentret Bolius i en artikel på sin hjemmeside midt i januar. De har sikkert ret, og pointen kan udstrækkes til boligforeninger af enhver art.

Men omvendt synes det også at være en ide at spørge ind til det hos sit forsikringsselskab, inden man bare accepterer en præmieforhøjelse. For mens det er korrekt, at trenden for nedbørsmængder i Danmark – herunder skybrud – stadig peger opad, så er det ikke direkte afspejlet i antallet af skader. Snarere tværtimod.

Det er dokumenteret gennem tal fra forsikringsselskabernes egen brancheorganisation, Forsikring & Pension. Se grafikken herover. Tallet for 2024 er estimeret på baggrund af skadesstatistikken for de første tre kvartaler af året.

Et pædagogisk skybrud

Et godt eksempel på, at sammenhængen mellem nedbørsmængder og antallet af vandskader som følge af skybrud ikke er ligefrem, er året 2020. I det år faldt der ifølge DMI i gennemsnit 770 mm ud over landet.

Det var kun en antydning over det normale. Alligevel er der siden 2006 kun registreret tre år med færre anmeldte vandskader som følge af skybrud end i 2020.

Et andet eksempel er 2023 – det vådeste år nogensinde i Danmark. Antallet af vandskader som følge af skybrud var da også højt, men på den anden side kun på niveau med antallet af skader i fire andre år mellem 2006 og 2014.

Og så har man da ikke medregnet 2011, hvor antallet af skader gik helt uden for skalaen, som følge af det historisk kraftige og flere timer lange skybrud, der ramte hovedstadsområdet den 2. juli det år.

Netop skybruddet i 2011 kan man sige var pædagogisk på den måde, at det inspirerede ejere af ejendomme til at gøre nogle ting anderledes – fra egentlig skybrudssikring og ned til ikke at placere genstande af værdi i kældre med risiko for oversvømmelse.

Store investeringer

- Der er foretaget nogle investeringer i skybrudssikring, som har påvirket antallet af skader voldsomt. Både den skybrudssikring de enkelte kunder og vandforsyningsselskaberne har lavet, har haft en effekt. Det er der ikke nogen tvivl om, siger Pia Holm Steffensen, underdirektør i Forsikring & Pension, til Byens Boligforeninger.

Hun tror dog også på, at forsikringerne bliver dyrere som følge af det stigende antal skybrud. Forsikringsselskaberne vurderer den risiko, de påtager sig, ud fra bl.a. komplicerede statistiske analyser.

- Man sætter prisen efter risiko, og det handler både om, hvad der er sket historisk, om de forholdsregler, der er truffet, og om hvordan man tror det bliver fremadrettet. Jeg tror, de fleste forsikringsselskaber har en opfattelse af, at det mere voldsomme vejr med flere skybrud, vi har set de seneste par år, vil være noget vi også kommer til at se mere frekvent fremadrettet, siger Pia Holm Steffensen.

- Det, man ikke kan se af de her tal, er, hvordan den gennemsnitlige skade udvikler sig. Vi opgør kun antallet af begivenheder. Forsikringsselskaberne ser også på, hvor store skaderne af, tilføjer hun.

De tre v’er

For forsikringskunder kan det være svært at gennemskue, hvor meget præmien stiger isoleret set på grund af risiko for skybrud. Skybrud er kun en mindre kilde til vandskader – den suverænt største er brud på skjulte rør og stikledninger.

Også vandskader som følge af storm tæller med. Her er klimaforandringerne dog på forsikringstagernes side, for mens nedbørsmængderne har været stigende gennem snart hundrede år, er det gået den modsatte vej med vindmængderne.

Klimaforandringerne i Danmark kan huskes på de tre v’er: Varmere, vådere og mere vindstille.

sten@odsgard.dk

28/1 2025
  • ”Rabat” på andelsboliger står til at vokse markant i de kommende år

    ”Rabat” på andelsboliger står til at vokse markant i de kommende år

    administration-og-konomi ›Der er for alvor fyret op under priserne på ejerlejligheder til de kommende år. Men for andelsboliger er det anderledes – her lægger lovgivningen et loft over, hvor meget de må koste. Prisgabet mellem de to boligformer er allerede vokset meget over de seneste ti år
  • Nu kommer konsekvenserne af manglende boligbyggeri. Særligt de unge er ramt

    Nu kommer konsekvenserne af manglende boligbyggeri. Særligt de unge er ramt

    administration-og-konomi ›Det nytter ikke noget at give unge lov til at bruge pensionsopsparing til udbetaling på en bolig, fastslår Nationalbanken. Det vil ikke ændre ved, at der kommer til at mangle boliger, efter at både privat og alment boligbyggeri har ligget underdrejet de senere år
  • Ny blæst om Airbnb-udlejning – Skattestyrelsen slår hårdt ned

    Ny blæst om Airbnb-udlejning – Skattestyrelsen slår hårdt ned

    administration-og-konomi ›Skattestyrelsen finder rigtigt mange fejl i selvangivelser, når det gælder indtjening fra udlejning af boliger i weekender og ferier. Indberetningerne fra Airbnb og lignende portaler viser, at der er noget for skattemyndigheden at komme efter, for indtægterne ligger i snit betydeligt over den skattefrie bundgrænse
  • Skattestyrelsen: Også bestyrelsesmedlemmer i almene boligorganisationer kan få skattefri godtgørelse

    Skattestyrelsen: Også bestyrelsesmedlemmer i almene boligorganisationer kan få skattefri godtgørelse

    administration-og-konomi ›En vejledning nævner, at bl.a. andels- og ejerforeninger kan bruge ordningen. Det kan almene boligorganisationer også, selv om de ikke er nævnt, viser det sig. Den maksimale skattefrie godtgørelse er på 4500 kr. om året
  • Lovændring kan få værdien af andelsboliger til at stige

    Lovændring kan få værdien af andelsboliger til at stige

    administration-og-konomi ›Gamle ejendomme i København er populære hos beboerne, men i de seneste år har de professionelle investorer ikke delt begejstringen. Nye skatteregler ved generationsskifte ser imidlertid ud til at ændre billedet, og det kan få afsmittende effekt på værdiansættelsen af andelsforeningers ejendomme
  • Derfor blev genhusningen af beboerne i Smedeparken så dyr

    Derfor blev genhusningen af beboerne i Smedeparken så dyr

    almene-boliger ›Genhusningsudgifter på over 50.000 kr. om måneden pr. bolig dækker bl.a. hotelregninger, opførelse af en pavillon-by og indkøb af møbler til erstatning for dem, der blev ladt tilbage, da Smedeparken i Sorø i al hast skulle lukkes på grund af for høje asbest-koncentrationer i luften
  • Nyt fra EU: Folketinget kan blive tvunget til at ændre ghettolov

    Nyt fra EU: Folketinget kan blive tvunget til at ændre ghettolov

    almene-boliger ›EU’s generaladvokat er overhovedet ikke i tvivl: Den lov, der giver almene boligselskaber pligt til at ”omdanne” nogle boligområder med flertal af ikke-vestlige beboere, fx ved at tømme boligerne og rive dem ned, er på flere måder udtryk for ulovlig diskrimination af en etnisk minoritet
  • Dom giver risiko for skattesmæk i forlængelse af forældrekøb

    Dom giver risiko for skattesmæk i forlængelse af forældrekøb

    administration-og-konomi ›Indtil for få år siden var det alment accepteret, at forældre kunne give børn en skattefri gave ved at sælge en ejerlejlighed billigt til dem. Det kunne de ikke alligevel, ifølge en nye byretsdom. Nu skal sagen videre til landsretten