Boligmarkedet: Vandene deler sig mellem ejerforeninger i og uden for hovedstadenPR-foto: Home

Boligmarkedet: Vandene deler sig mellem ejerforeninger i og uden for hovedstaden

Priserne på ejerlejligheder er steget siden sidste år. Men uden for hovedstaden er det gået den modsatte vej, viser tal fra Danske Bank. Der er stadig et betydeligt efterslæb at indhente efter inflationen

Af Sten Thorup Kristensen

 

For et år siden var der god interesse for ejerlejligheder. Mange skulle nå at købe inden nytår, hvor de såkaldte nye boligskatter trådte i kraft – nåede man det inden nytår, ville man blive på den gamle, og i de fleste tilfælde billigere, skattesystem, så lang tid man havde lejligheden.

Forventningen dengang var, at markedet for ejerlejligheder til gengæld ville klaske sammen efter nytår. Men det skete ikke, og et sammenbrud er heller ikke kommet senere på året. Tværtimod har det indtil nu været et år med fremgang.

Det viser Danske Banks ”Boligbrief” for oktober. Danske Bank ejer både Realkredit Danmark og ejendomsmæglerkæden Home.

Tallene viser, at der fra oktober sidste år til oktober i år har været et lille fald i antallet af fremvisninger af ejerlejligheder. Til gengæld er antallet af handler steget lidt, og mest vigtigt: Priserne er steget 2,3 %.

Drømmene lever

- Skattestigningerne har ikke slået købernes lejlighedsdrømme tilbage til start, konstaterer Michael Dalsager, der er talsperson og senior kommunikationskonsulent i Home, i en kommentar.

- Lysten til at flytte i lejlighed lever i bedste velgående, og vi må bare konstatere, at andre forhold har trukket stærkt i en anden retning, bl.a. de gode rentenyheder og solide lønstigninger, fortsætter han.

Det er dog ikke alt, der er rosenrødt.

Ser man isoleret på Region Hovedstaden, er priserne her over det seneste år steget med 3,7 % Når priserne på landsplan kun er steget med 2,3 %, indebærer det, at priserne er faldet uden for hovedstaden.

Det skal ses i lyset af, at priserne blev udhulet af den betydelige inflation, vi havde en overgang. Siden begyndelsen af 2021 er forbrugerpriserne steget med 15 %. Da priserne på ejerlejligheder i samme periode, efter nogle op- og nedture, er stort set uændrede, indebærer det, at de reelle værdier er udhulet med de samme 15 %.

Muligheder for at sælge

Men hvordan det mere præcist ser ud, afhænger altså af, hvor i landet man er. I hovedstaden ser det ud til, at det tabte er ved at blive indhentet. Uden for hovedstaden bliver tabet derimod ved med at vokse.

Dem, som har ejerlejligheder uden for hovedstaden, kan dog glæde sig over, at det stadig er muligt at sælge lejlighederne. Det er faktisk her, antallet af handler er steget mest siden sidste år.

Det opleves måske ikke som nogen stor trøst, når salgsprisen skuffer. Men det havde været endnu værre, hvis det havde været umuligt at sælge sin lejlighed, og ejerne mere eller mindre blev stavnsbundet, sådan som man tidligere har set det.

Både ejere af ejerligheder i og udenfor hovedstaden kan også håbe på, at markedet fortsætter opad. Det, tror Michael Dalsager, vil være tilfældet.

- Vi forventer, at de gode takter for boligmarkedet fortsætter ind i efteråret og vinteren, bl.a. stimuleret af yderligere dyk i renten og prognoser om stigende boligpriser de kommende år, udtaler han.

sten@odsgard.dk

5/11 2024