Giver maksimal udnyttelse af de indvendige kvadratmeter
Boligbyggeriet Ringparken i Roskilde gennemgår i øjeblikket en omfattende transformation, der blandt andet inkluderer en gennemrenoveret facade. Projektet introducerer en brandstopløsning til ventilerede facader, som Dansk Brand- og Sikringsteknisk Institut har godkendt til alle brandklasser
I årene fra 2020 til 2025 gennemgår boligbyggeriet Ringparken i Roskilde en gennemgribende helhedsrenovering. Byggeriet, der er opført i årene 1952 til 1963, har længe været præget af byggeskader, og renoveringen inkluderer blandt andet opdatering af installationer og udskiftning og efterisolering af tag og facade.
Til opdateringen af facaden har tag- og facadeleverandøren Komproment leveret komplet facadesystem, som udover bagsystem, ophængningssystem og klimaskærm også inkluderer brandstopløsningen, Komproment Firestop.
Ventilerede facader med beklædningstegl er populære i byggeriet, og det er der ifølge Komproments projektchef, Søren Byø, flere årsager til.
- Det er en byggemetode, der udnytter det bebyggede areal til fulde, da der ofte kan bygges slankere ydervægskonstruktioner med de ventilerede facader. Det kan enten benyttes til, at det bebyggede areal og boligskatteberegnede areal er mindre eller til at få maksimal udnyttelse af de indvendige og brugbare kvadratmeter. Derudover er vores facadesystem designet til adskillelse.
Skal kunne ånde og trykudligne i vinden
Når de ventilerede facadesystemer opføres, skal der være luftgennemstrømning mellem beklædning og bygningsstruktur for at sikre, at facaderne kan ånde og trykudligne i vinden. I henhold til BR18 skal der i boliger med vandrette brandsektioneringer etableres et brandstop i det ventilerede hulrum, så man undgår brandsmitte imellem etagerne.
Hos Komproment har man i samarbejde med Dansk Brand- og Sikringsteknisk Institut (DBI) udviklet teknisk dokumentation for brandstopløsninger i ventilerede facadesystemer til alle brandklasser. Dokumentation, der fremover vil gøre det nemmere og sikkert at vælge ventilerede facadeløsninger fra Komproment.
Renoveringen af Ringparken blev netop startskuddet til udvikling og test af brandstopsystemet.
- Vi er stolte af at have udviklet brandstopsystemet i tæt samarbejde med samtlige af byggeriets aktører i forbindelse med projekt Ringparken. Det er et pragteksempel på, hvordan vi kan arbejde sammen mod et fælles mål om øget brandsikkerhed, fortæller Søren Byø og uddyber:
- Lette facader har et ventilerende hulrum mellem isoleringen og regnskærmen. Hulrummet sikrer bedre ventilation og indeklima. I hulrummet er det imidlertid essentielt at have en brandstopløsning, og det er her, vores Firestop-løsning kommer ind i billedet. I tilfælde af brand bag facadebeklædningen ekspanderer brandstoppet, så det hurtigt lukker det ventilerede hulrum ud imod facadebeklædningen.
- Det unikke ved brandstopløsningen er, at den effektivt lukker ned for brand uden at gå på kompromis med ventilationen. Det er vigtigt, at denne mulighed for korrekt ventilering er til stede for at sikre optimal funktion af facaderne. Brandstoppet tillader fuld ventilering i hulrummet og ikke en etapevis reduktion af luftgennemstrømning imellem etagerne.
Nem installation letter montørens arbejde
Med Komproment Firestop monteringsclips kan brandstoppet installeres uden behov for specialværktøj.
- Med Komproment Firestop oplever montørerne en let og hurtig installation, da den kan hænges op i montagelægterne til facadebeklædningen. Det er en enkel metode, der – modsat traditionel montering af brandstopløsning med brandplader og skruer – er utroligt enkel og tidsbesparende, fortæller Søren Byø.
I forbindelse med renoveringen af Ringparken i Roskilde har man som noget unikt testet brandstopløsningen sammen med den samlede systemløsning, som Komproment leverer. Det giver en mere præcis test af præstationsevnen på facaden. Tidligere er brandstop testet efter normen EN1366-4, som anvendes til lineære brandfuger imellem to bygningsdele.
- Denne norm er forholdsvis ubrugelig sammenlignet med den funktion, et brandstop i et ventileret hulrum skal have, siger Søren Byø og uddyber:
- Komproment Firestop er testet efter den engelske norm TGD19 udviklet til ventilerede facader. Testmetoden er altså mere retvisende, men desværre relativt ukendt i Danmark. Det håber vi selvfølgelig, at der bliver lavet om på, da DBI på baggrund af tests og resultater i Ringparken har ophøjet TGD19 til deres officielle anbefaling til ventilerede facadeløsninger.
-dc