Hver tredje vil gerne betale for bæredygtighed i boligen
Hver tredje danske husstand er villige til at betale 'et mindre beløb' for at bo bæredygtigt, mens 3 % af danskerne gerne betaler 'meget mere'. Det viser tal fra Kommunerapporten 2023, der baserer sig på mere end 11.000 årlige landsdækkende interviews
Når danskerne går på jagt efter en ny bolig, er mere end hver tredje husstand villig til at betale ekstra for energieffektiviserende tiltag, der fremmer boligens energimærke.
Det viser Exometrics' nye Kommunerapport for 2023. Her fremgår det, at 33 % af danskerne gerne betaler en lidt højere pris for at bo i en mere bæredygtig bolig. For 3 % af danskerne er bæredygtighed som en del af boligen så vigtigt, at de gerne vil betale 'meget mere' for løsninger såsom solceller og bæredygtige materialer.
- Danskerne er de seneste år blevet mere villige til at betale ekstra for bæredygtighedstiltag, hvis det er økonomisk rentabelt. Det er en positiv udvikling, vi især har set i kølvandet på energikrisen og de stigende renter, der har gjort danskerne mere bevidste om betydningen af at eje eller leje en energioptimeret bolig.
- Tallene indikerer, at markant flere gerne betaler ekstra for de grønne tiltag, hvis det betaler sig på den lange bane, siger Nikolaj W. Pfeiffer, direktør i Exometric.
Selvom flere og flere danskere bliver bevidste om fordelene ved de grønnere løsninger, viser rapporten dog, at halvdelen – 50 % af danskerne – fortsat ikke er interesserede i at betale ekstra for bæredygtige tiltag i boligen.
De grønne løsninger skal derfor gøres endnu mere attraktive for både boligejere- og lejere, mener Nikolaj W. Pfeiffer.
- Rapporten viser, at næsten halvdelen af danskerne gerne vil bo mere bæredygtigt, når de skal flytte. Hvis det skal blive en realitet, kræver det strukturelle og branchemæssige forandringer. Hvis man kan garantere danskerne, at det er økonomisk rentabelt, vil vi formentlig se, at endnu flere er villige til at betale mere for grønne tiltag, siger Nikolaj W. Pfeiffer.
Han fortsætter:
- Jeg plejer at sammenligne med økologiske fødevarer. Hvis forbrugerne kan få et økologisk produkt med samme eller bedre kvalitet som et konventionelt produkt, og til en beskeden merpris, vælger de ofte at købe det. Når produktet har en væsentlig ekstra udgift, uden at forbrugeren oplever direkte fordele ved produktet, er det langt sværere at få folk til at købe det.
Undersøgelsen blev foretaget i 2023 af Exometric, der er ejet af den landsdækkende energikoncern NRGi. Kommunerapport tager udgangspunkt i over 11.000 årlige landsdækkende interviews, Exometrics Exobase samt historiske data fra Danmarks Statistik, Statens datafordeler og Finans Danmark.
-dc