Får dækket en tredjedel af energiforbruget af solen
Stor Frederiksberg-bebyggelse har investeret millionbeløb i solceller. Både bestyrelse og rådgiver håber, at projektet kan inspirere andre boligejendomme i hovedstaden
Et af de formentlig største private solcelleanlæg på Frederiksberg er sat i drift på Frederiksgården med 305 lejemål. Anlægget til 2,1 mio. kr. producerer nu en stor del af det fælles elforbrug i ejendommen på Rådmand Steins Allé tæt ved Roskildevej og Domus Vista.
- Som en meget stor ejendom i hovedstaden har vi længe lagt os i selen for at tage aktivt del i den grønne omstilling med bæredygtige initiativer. Solcellerne har dog krævet lidt økonomisk tilløb, fordi vores bygninger er tilbage fra 1959.
- Derfor har vi måttet udbedre andre ting først – til gengæld kan vi nu tage gennemprøvet og effektiv teknologi i brug til gavn for beboere og klima, siger Flemming Brank, bestyrelsesformand for Frederiksgården.
Frederiksgårdens boliger er forbeholdt ældre samt enlige i alle aldre. Ejendommen har også investeret i energirenoveringer, led-belysning og i et grønt tag, hvor der indsamles regnvand, som genanvendes i fællesvaskeri og springvand.
Og så har bebyggelsen, som administreres af advokat Pernille Høxbro, for længst opstillet ladestandere til elbiler og etableret arealer med vild natur til gavn for biodiversiteten, altså et mere mangfoldigt dyre- og planteliv.
- Som beboer er det en stor tilfredsstillelse, at vi kan gøre noget til gavn for klimaet og miljøet. Samtidig er der økonomisk fornuft i at etablere solceller. Forhåbentlig kan vi inspirere andre ejendomme, siger Helle Smed, næstformand i Frederiksgårdens bestyrelse.
Selvforsyningsgrad på 35 %
Det nye solcelleanlæg leverer strøm til fælles belysning inde og ude, til elevatorer og ikke mindst til fællesvaskeriet og køkkenet i Frederiksgårdens beboerrestaurant. Solcellerne er selvrensende, så de løbende optimerer produktionen af el.
Anlægget har en effekt på 56 KW – det svarer til det årlige, fulde forbrug i knap 30 typiske hovedstadslejligheder med to beboere eller til godt og vel en tredjedel af det fælles el-forbrug i Frederiksgården.
- 35 % i selvforsyningsgrad er tæt på det optimale, fordi produktionen fra et solcelleanlæg dykker, når det er overskyet eller helt mørkt. Anlægget sparer klimaet for 11 ton CO2 hvert år, og med de nuværende elpriser vil investeringen være tjent hjem på 7-10 år – og anlæggets forventede levetid er mellem 25 og 40 år.
- Masser af ejendomme kunne gøre det samme som Frederiksgården, og vi håber, at projektet kan inspirere andre. Det er forskelligt, om kommuner hjælper solcelleprojekter på vej, men i år giver København f.eks. tilskud til, at ejendomme kan få undersøgt, om solceller giver mening, siger projektleder Henrik Trustrup Andersen fra Peter Jahn & Partnere, som er byggeteknisk rådgiver for især boligejendomme i hovedstadsområdet.
Københavns Kommune har også udarbejdet et digitalt kort, så det er muligt at se, hvor velegnede tagene over en ejendom er til solceller. Det afhænger eksempelvis af hældningen på taget, hvor højt taget ligger i forhold til eksempelvis naboejendomme, og af hvor meget taget vender mod syd.
Lovgivningen gør det i praksis næsten umuligt at forsyne de enkelte lejligheder i en ejendom med strøm. Men hvis reglerne bliver ændret, har Frederiksgården mulighed for at etablere solceller på flere tagflader og dermed øge den samlede produktion.
Frederiksgården har også undersøgt, om flere solceller kunne kombineres med et batterianlæg, der lagrede overskydende strøm. Foreløbig er teknologien ifølge Henrik Trustrup Andersen dog meget kostbar, ligesom regler om brandsikkerhed gør en batteriløsning vanskelig.
På landsplan kommer omkring 6 % af det samlede elforbrug i øjeblikket fra solceller ifølge Energistyrelsen.