Små og gamle ældreboliger bliver fravalgt – nedrivning kan være eneste udvejMan holder ikke op med at have drømme om den rigtige bolig, fordi man bliver ældre. Billedet er fra Agervang i Holbæk. Foto: Carsten Andersen for BL Danmarks Almene boliger

Små og gamle ældreboliger bliver fravalgt – nedrivning kan være eneste udvej

Omkring halvanden procent af de almene ældreboliger har stået tomme i årevis. Det skyldes især faldende folketal i nogle af de mindre byer, viser en analyse. Men nutidens ældre stiller også højere krav til størrelse og indretning, end deres forældre og bedsteforældre gjorde i sin tid

Af Sten Thorup Kristensen

Der bliver flere og flere ældre, der har brug for en passende bolig. Alligevel er over 700 almene ældreboliger rundt omkring i landet tilsyneladende umulige at leje ud.

Det fremgår af en ny mini-analyse fra BL Danmarks Almene Boliger. 3,7 % af 41.600 almene ældreboliger står tomme, og hen ved halvdelen af dem har været tomme i tre år.

- Den samlede analyse peger på, at for at reducere tomgangen i ældreboligerne bør der fokuseres både på strukturelle udfordringer og på behovet for at øge visse boligers attraktivitet.

- Særligt ældre bygninger og etværelses boliger giver udfordringer, og her kan det være relevant at overveje sammenlægninger, tilgængelighed og opgraderinger, hedder det i analysen.

Affolkning og mangel på tilbud

I hovedstadskommunerne er der kun ganske få ledige ældreboliger. Men allerede i de andre og mindre storbyer begynder problemet at melde sig, og det er særligt udtalt i landkommuner.

- Dette tyder på, at den generelle affolkningstendens i visse dele af landet samt manglen på lokale tilbud bidrager til tomgangen, konkluderer analysen.

Den anden store faktor er ældreboligernes alder. Kommer man ud i landkommunerne, er det næsten hver fjerde ældrebolig fra før 1945, der står tom. Men også mange dem, der er bygget mellem 1945 og 1975, er problematiske.

Nutidens ældre stiller simpelthen større krav, end ældre gjorde tilbage i tiden. Specielt de små boliger med kun et værelse, som engang var det helt almindelige, er upopulære i dag. Men også indretning har ændret sig – i nyere boliger er det en selvfølge, at man kan bevæge sig i dem med kørestol eller rollator.

Nybyggeri fortsætter

Huslejen har også en betydning for, om det er muligt at udleje en almen ældrebolig. Derfor er det heller ikke så enkelt, at man bare kan renovere de gamle ældreboliger – det vil lægge et ekstra lag til huslejen.

I stedet bliver der bygget nye ældreboliger, mens de gamle står tomme. Det er bl.a. noget, som private udlejere ser en mulighed i. Mange ældre med god økonomi er villige til at betale betydeligt mere i husleje for en moderne bolig, end de ville skulle betale for en gammel bolig.

De almene boligselskaber med tomme ældreboliger bliver heller ikke hjulpet af befolkningsudviklingen i disse år.

En kernemålgruppe på borgere mellem 75 og 84 år er stadig i væksten, men vækst er stagnerende, og om nogle år vil antallet i denne aldersgruppe endda begynde at falde, viser Danmarks Statistisk befolkningsfremskrivning.

En ny vækst vil først for alvor sætte ind om ti år, og den til den tid kan meget være anderledes. Fx står de yngre årgange også til at skrumpe, så der måske vil der være ledige, almindelige familieboliger, der kan transformeres til ældreboliger.

sten@odsgard.dk

13/5 2025