
Odsherred Kommune støtter alment byggeri for at adressere ændret boligbehov
Andelen af ældre stiger i kommuen, og mange af dem vil gerne skifte parcelhuset ud med en mindre, almen bolig. Nu bliver disse bygget – udfordringen bliver at tiltrække nye borgere, der kan og vil købe parcelhusene
Af Sten Thorup Kristensen
Stemningen var lettere ophedet i byrådssalen i Odsherred Kommune sidste tirsdag i april, da et stort flertal besluttede at yde grundkapital til at opføre ca. 150 almene boliger.
Et enkelt parti, Venstre, stemte imod, og det udløste den klassiske, idelogiske debat om offentligt støttede lejeboliger versus ejerboliger. Venstres ordfører fik på på puklen af kommunalbestyrelsesmedlemmer fra både Socialdemokratiet og SF.
Men selv om debatten lød, som om den altid har gjort, er det et nyt fænomen, som Odsherred Kommune – i lighed med alle andre kommuner uden for storbyområderne – skal håndtere i disse år:
De mangler for så vidt ikke boliger, for deres folketal er stagneret. Men alligevel skal der bygges nyt, for folk ønsker ikke nødvendigvis at bo i de gamle boliger.
Lange ventelister
Den mest almindelige grund til, at folk ændrer ønske til deres bolig, er, at de kommer op i alderen – og det er der, bl.a. i Odsherred, flere og flere, der gør.
Når man når til pensionsalderen, er det ikke nødvendigvis fedt at blive boende i parcelhuset. Så vil mange hellere bo i noget, der dels er mindre, og hvor man dels ikke har ansvaret for vedligeholdet.
Derfor er der nu lange ventelister til almene boliger i Odsherred Kommune, og derfor stiller kommunalbestyrelsen grundkapital til rådighed for alment byggeri.
Det er sket ad flere omgange de seneste år, hvor man har givet tilsagn til byggeri i kommunens mindre byer. De 150 boliger, der fik grønt lys tirsdag, var blot sidste runde.
Der er også enighed i kommunalbestyrelsen om, at noget skal gøres. Også Venstre støtter det almene byggerier i kommunens små byer, som Asnæs, Vig, Hørve og Højby, hvor langt størstedelen af boligmassen er ejerboliger.
Partiet ville blot ikke være med til at støtte alment byggeri i kommunens største by, Nykøbing Sjælland, hvor 40-50 % af boligmassen er lejeboliger. Det må række, mener partiet.
Svagt faldende folketal
Men Venstre var altså alene med det synspunkt, og nu bliver de almene boliger bygget; også i Nykøbing.
Herefter kan kun tiden vise, om en præmis, som flere kommunalbestyrerelsesmedlemmer fra Socialdemokratiet satte ord på under debatten, kommer til at holde stik: At dem, som flytter ind i boligerne, sælger deres parcelhuse til fx børnefamilier, så alle ender med at være lykkelige.
Odsherred Kommunes folketal har været meget stabilt i hele kommunens levetid (siden 2008). I de seneste år har folketallet faktisk været svagt faldende. Det er senest, pr. den 1. april, opgjort til 32.225.
Muligheden ligger i at tiltrække nogle af dem, som kæmper med at få råd til en bolig i eller omkring København. Men her er man i konkurrence med mange andre kommuner i hovedstadsområdet.
Ny strategi
Planen om at bygge almene boliger skal således ses i sammenhæng med andre tiltag, oplyser Boie Frederiksen, der er centerchef for Erhverv, Teknik og Kultur, til Byens Boligforeninger.
Kommunen har netop her i februar vedtaget en ny bosætningsstrategi, og man arbejder bl.a. med tiltag, der er rettet mod børnefamilier.
Grundlæggende vil kommunen forsøge at overtale dem, som allerede kender Odsherred, til at flytte dertil, fortalte borgmester Karina Vincentz, da kommunalbestyrelsen vedtog bosætningsplanen.
Det er fx alle dem, som er opvokset i kommunen, men som siden er flyttet til større byer for at uddanne sig. Det er også dem, der i dag pendler til en arbejdsplads i kommunen. Og så er det de godt 30.000 sommerhusejere, som måske kan overtales til at købe en helårsbolig i stedet.
sten@odsgard.dk