
Derfor blev genhusningen af beboerne i Smedeparken så dyr
Genhusningsudgifter på over 50.000 kr. om måneden pr. bolig dækker bl.a. hotelregninger, opførelse af en pavillon-by og indkøb af møbler til erstatning for dem, der blev ladt tilbage, da Smedeparken i Sorø i al hast skulle lukkes på grund af for høje asbest-koncentrationer i luften
70 mio. kr. – og vi tæller stadig. Det er prisen alene for at genhuse de 155 beboere i 91 boliger, efter at de for snart et år siden måtte forlade deres hjem i Smedeparken i Sorø, hvor der var konstateret høje asbest-koncentrationer i luften.
Samtidig er der sat en renovering i gang, og den står foreløbigt til at koste 30-35 mio. kr. Det er normalt, at store millionbeløb er i spil ved renoveringsprojekter, men her viser en simpel beregning, hvor mange penge, der er tale om, i forhold til projektets størrelse:
Hvis genhusningen skal vare i et år, svarer det til 64.000 kr. pr. bolig om måneden, eller 38.000 kr. om måneden pr. beboer. Det lyder mere som hotelregninger end som huslejer.
Men en del af tiden har beboerne også bogstaveligt boet på hotel, forklarer Jeanette Press, kommunikationschef i Dansk Almennyttigt Boligselskab (DAB), der administrerer Smedeparken, i en mail til Byens Boligforeninger.
Snæver tidsramme
- Da Smedeparkens beboere skulle genhuses i april/maj 2024, skulle det ske inden for en meget snæver tidsramme på bare 14 dage.
- Sorø Boligselskab rådede ikke over 91 ledige boliger, og derfor var det nødvendigt at genhuse beboerne midlertidigt, bl.a. på hotel, indtil vi fik tilladelse af Sorø Kommune til at opføre en pavillon-by, hvor mange af Smedeparkens beboere er genhuset i dag, skriver Jeanette Press.
Hun forklarer videre, at DAB også måtte betale for møbler, tøj og andre personlige ejendele til beboerne, der kun kunne medbringe de ejendele, der kunne være i en kuffert.
Den gode nyhed er, at genhusninger ikke plejer at være så dyre.
- Det er yderst sjældent, at en kommune udsteder et påbud om at genhuse beboerne. Typisk er en genhusning planlagt længe før, den finder sted, og beboerne er med på råd i forhold til deres behov og ønsker, skriver Jeanette Press til Byens Boligforeninger.
Hvem tager regningen?
I det mindste kunne man tro, at de tvangsgenhusede beboere blev reddet ud af det sundhedsskadeligt miljø. Men det er der også siden sat spørgsmålstegn ved.
Målinger et par måneder senere i 2024 fandt markant lavere koncentrationer af asbest i luften, og dette faktum, kombineret med den høje pris for renovering og genhusning, fik både Enhedslistens og Nye Borgerliges medlemmer af kommunalbestyrelsen til at stemme at sætte spørgsmålstegn ved en redegørelse fra forvaltningen.
Som tidligere omtalt skal Ankestyrelsen nu, på opdrag fra en enig kommunalbestyrelse, om kommunens påbud om uden varsel at tømme Smedeparken for beboere blev udstedt på ”et juridisk og sagligt korrekt grundlag.”
Uanset hvad Ankestyrelsen når frem til, er genhusningen sket, og renoveringsarbejdet er sat i gang. Alt andet lige skal det finansieres ved fremtidige huslejestigninger, men det vil være en næsten umulig situation, hvor det kan blive svært at finde lejere til de nyrenoverede boliger.
- Vi er i dialog med Landsbyggefonden om at finde en løsning, så beboerne ikke bliver belastet økonomisk af genhusningen, oplyser Jeanette Press.
sten@odsgard.dk