Aarhus Kommune afhænder ældreboliger, der ikke længere er tidssvarende
Seniorer har andre forventninger end tidligere, og nu bliver 370 ældreboliger, der har været drevet efter almenboligloven, konverteret til private lejeboliger. Den sandsynlige fremtid er renoveringer, et ungt klientel – og noget højere huslejer
Af Sten Thorup Kristensen
(Offentliggjort september 24) Der bliver flere og flere ældre i Danmark, og det er en udvikling, der ikke står til at vende lige foreløbigt. Men det er ikke ensbetydende med, at der er efterspørgsel efter alle de ældreboliger, som kommunerne over årene har stillet til rådighed for sine borgere.
Det mærker Aarhus Kommune, der har reageret ved at sætte 370 ældreboliger, drevet under almenboligloven, til salg. Boligerne bliver solgt over ni budrunder, hvoraf de første tre fandt sted i forsommeren. Ved redaktionens slutning ultimo august overvejede kommunen fortsat de indkomne bud.
Når kommunen ikke blot vælger de tilbud, hvor priserne er højest, skyldes det, at man også har en mening om, hvad boligerne skal blive til i fremtiden. At de skal være private udlejningsboliger er givet, men planerne for renovering og ombygning, og for fremtidige målgrupper, kan variere.
De boliger, der er udbudt, ligger på Skovvangsvej lige nord for Ringgaden i bydelen Trøjborg. De øvrige boliger, der planlægges solgt, ligger ligeledes uden for Ringgaden, men dog i de fleste tilfælde tæt på den. Nogle af boligerne huser for tiden ukrainske flygtninge, hvorfor salgsprocessen er sat midlertidigt i bero.
Formuende seniorer
Med de ret centrale placeringer i kommunen kan boligerne blive ganske interessante for f.eks. studerende, der går sammen to og to om en lejebolig.
Det er erhvervsmæglerfirmaet Colliers, som har stået for at samle bud ind fra private ejendomsinvestorer, og som også skal køre processen færdig med de budgivere, som kommunen vælger at sælge til.
Mehrdad Mangaard Sarraf, senior director hos Colliers, understreger, at der ikke som sådan er noget galt med de boliger, der nu bliver solgt. Tiderne er blot skiftet, og de, som i dag er i målgruppen for ældreboliger, ønsker sig måske ikke mest typisk en lejlighed i et klassisk etagebyggeri.
- Der er ret mange borgere i Aarhus, og måske også i andre kommuner, der har boet i parcelhuse, og som har opbygget fine formuer. Når de så når dertil, hvor de får anvist en ældrebolig, er de ret kræsne i forhold til, hvor de gerne vil bo. Måske vil de gerne bo tæt på natur eller strand, og de har tid til at vente på, at den rigtige bolig bliver ledig, siger Mehrdad Mangaard Sarraf.
Boliger uden lejere
Han tilføjer, at selv om de pågældende ejendomme er sat i stand, og f.eks. har fået tilført elevator, er de måske ikke helt op til moderne standard for en ældrebolig, hvor borgeren skal modtage pleje.
For et yngre klientel kan boligerne omvendt være helt fine, og Colliers har da også oplevet en betydelig interesse.
- Det er sjældent, at vi ser udbud som disse, og det er en god case for en investor, fordi de gode beliggenheder og lejlighedsstørrelser betyder meget for genudlejningsmulighederne. De fire første udbud, der nu er til salg, bliver solgt med et væsentligt antal ledige lejligheder ved overtagelse, hvorfor en investor vil kunne igangsætte forbedringer af lejlighederne straks efter overtagelse og dermed skabe en betydelig højere lejeindtægt, fortæller Torben Klitgaard fra Colliers.
Huslejerne i de lejligheder, der bliver solgt, vil som udgangspunkt blive bestemt efter det strengeste huslejeregime i lovgivningen. Men hvis de nye ejere sætter boligerne i stand, kan de tage en højere husleje. Dette kan dog kun ske ved lejerskifte, og det er derfor, det er fordelagtigt for investorerne, at de overtager mange af boligerne uden lejere.